Чергове засідання вченої ради: нагородження, тематичні обговорення, різне

20 лютого відбулось чергове засідання вченої ради університету.

Цей день у новітній історії України ознаменувався трагічними подіями — розстрілом Героїв Небесної Сотні у 2014 році. Члени вченої ради вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих Героїв і усіх, хто протягом наступного десятиліття віддав своє життя за честь, гідність і свободу українського народу.

Ректор університету Микола МИТНИК вручив диплом академіка Національної академії наук вищої освіти України д.і.н., завідувачу кафедри інформаційної діяльності та соціальних наук Андрію КРИСЬКОВУ.

За багаторічну співпрацю та внесок у підвищення якості освітнього процесу Подяку Тернопільського фахового коледжу харчових технологій і торгівлі вручено колективу кафедри економіки та фінансів ( завідувач — д.е.н., проф. Олена ПАНУХНИК) і професору цієї кафедри д.е.н. Наталії МАРИНЕНКО.

Д.е.н., професор Богдан АНДРУШКІВ від імені президента Національної академії наук вищої освіти України Станіслава ТАБАЧНІКОВА вручив ректору університету Миколі МИТНИКУ «Медаль імені Івана Пулюя», як визнання заслуг університету в популяризації імені славетного вченого.

Щиро вітаємо усіх нагороджених і бажаємо подальших успіхів!

Рішенням вченої ради присвоєно вчене звання професора завідувачу кафедри будівельної механіки, д.т.н. Володимиру ЯСНІЮ. Вітаємо Володимира Петровича і бажаємо успішного професійного зростання!

Після обговорення члени вченої ради одноголосно підтримали кандидатури д.ф.-м.н., професора, заслуженого діяча науки і техніки України, проректора, наукового керівника кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Сидоренка Сергія Івановича щодо обрання на оголошену вакансію академіка НАН України за спеціальністю «Матеріалознавство, функціональні матеріали» по Відділенню фізико-технічних проблем матеріалознавства і д.т.н., професора, завідувача кафедри систем штучного інтелекту Національного університету «Львівська політехніка» Шаховську Наталію Богданівну щодо обрання на оголошену вакансію члена–кореспондента НАН України за спеціальністю «Інтелектуальні системи, штучний інтелект» по Відділенню інформатики. Бажаємо Сергію Івановичу і Наталії Богданівні успішного обрання на вакансії і творчих успіхів у науковій роботі та на освітянській ниві!

Голова атестаційної комісії вченої ради Євгенія ЯВОРСЬКА доповіла про те, що з нагоди Дня науки і Дня університету кафедрами та відділами подані пропозиції щодо відзначення державними і відомчими нагородами кращих працівників. Їх кандидатури були одноголосно підтримані членами вченої ради.

Серед найважливіших результатів підсумкової атестації у 2023 р., на думку першого проректора Олега ЛЯШУКА, є те, що переважна більшість випускників отримали відмінні і добрі оцінки на екзаменах з фаху та в результаті захисту кваліфікаційних робіт. Однак, у цьому році зменшився відсоток робіт, виконаних на замовлення підприємств. Він зазначив, що тематика випускних робіт має формуватись, в першу чергу, згідно наукових напрямів випускових кафедр, а також рекомендацій Рад роботодавців та структурних підрозділів університету.

Про результати фінансово-господарської діяльності університету за 2023 рік та результати виконання кошторису доходів та видатків доповідала головний бухгалтер Галина МАРЦЕНКО. У 2023 році стабільне фінансове становище університету було забезпечене завдяки збільшенню спеціального фонду за рахунок надходжень від наукової діяльності, реалізації міжнародних проєктів та оптимізації видатків. Виділялись кошти на закупівлю обладнання та проведення поточних ремонтів. Одним із шляхів збільшення доходів є розширення переліку платних послуг, які можуть надаватись структурними підрозділами університету.

Проректор з економіки та розвитку Роман ШЕРСТЮК, аналізуючи структуру доходів і видатків університету на 2024 рік, ще раз підкреслив, що в умовах обмеження фінансування із загального фонду держбюджету, потрібно розширювати спектр надання платних послуг.

З розглядуваних питань прийнято відповідні ухвали.

На засідання затверджено зміни до Положення про порядок розроблення, затвердження, моніторингу та припинення освітніх програм Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя і Номенклатури справ університету.

Крім того, затверджено навчальні плани здобувачів вищої освіти з числа іноземних громадян англійською мовою навчання освітнього рівня бакалавр (весняний набір) та рекомендації науково-технічної ради.