Університет береже пам'ять про Героїв Небесної Сотні

З нагоди десятих роковин трагічних подій на Майдані 22 лютого академічна спільнота Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя вшанувала пам'ять учасників Революції Гідності, які віддали свої життя у боротьбі за незалежність українського народу та назавжди залишилися Героями Небесної Сотні.

Студенти, викладачі, працівники та вище керівництво університету схилили голови у хвилині мовчання та запалили свічки за тими, хто відійшов у вічність, виявляючи велику людську відвагу, громадянську самовідданість, силу духу й нескореність, тих, кому Україна завдячує Незалежністю.

Духовний капелан університету отець Ярослав Шевчук провів поминальний молебень й звертаючись до присутніх окреслив цінність тої жертви, на яку пішли люди різних поколінь: «Небесна Сотня — це той священний образ, який у нас не відібрати, який веде нас крізь темні часи, який не дасть зрадити чи відступити й тоді, коли у країні вже другий рік поспіль триває російсько-українська війна і ворог вкотре цілить у серця вірних синів і дочок України».

Ведучі та читці цього заходу згадали про події тих кривавих, але доленосних для всієї держави днів, про розстріли на Майдані, про снайперів, які цілили в беззбройних учасників акцій протесту, про самих Героїв і якими вони були, про те, яким був Майдан і як він вплинув на кожного з нас.

Керівниця відділу у справах молоді та зв’язків з громадськістю Оксана Гарматюк зазначила: «Кров, яку пролили наші Герої у 2014 році, є недаремною ‒ ті відважні українці, які були на Майдані, натхненні подвигом Небесної Сотні, першими стали на захист України на східних кордонах у 2022 році, і дотепер разом із побратимами мужньо відвойовують кожен метр української землі. Наш навчальний заклад не залишився осторонь, адже виховав справжніх патріотів України, і частина наших студентів, випускників, працівників пішли боронити рідну землю від ворога, інша частина — долучилася до волонтерського руху. Наші працівники і студенти активно допомагають військовим, поєднуючи основний вид діяльності та волонтерство. Але, на превеликий жаль, наш виш вже відкрив лік тих, хто загинув внаслідок війни…».

«Тож щодня пам’ятаймо про подвиг наших Героїв і будьмо готовими до того, аби усім разом захистити Україну у надскладні моменти», — закликала присутніх Оксана Гарматюк.

Під час заходу пролунали музичні композиції у виконанні Вікторії Савіцької, Вероніки Безкоровайної, Уляни Митник, що є символами боротьби колись і тепер.

Біль втрати, жаль за полеглими Героями чітко передала у вірші тернопільська поетеса Леся Любарська, який авторка прочитала особисто. Його слова вписані на банері Небесної Сотні у центральному корпусі університету:

А свічка тихо скрапує слізьми,
Останній постріл... І усе затихло...
І як же вас не захистили ми?
Як не відчули, що крадеться лихо?

Ровесники мої, ровесники,
Так рано ви життя завершили...
Цілує куля серце силою,
Злітають душі в небо вирієм...

Знаменом вкриті... Серце крається.
Батьки з дитям своїм прощаються ...
В хустині чорній плаче дівчина,
Уже вдова, хоча й не вінчана.

О, друже мій, який ти молодий!
Стояв безстрашно Волі на сторожі.
Сльозами горе котиться із вій,
Ридання небо стримати не може.

І хай чужинець кожен пам'ята:
Як на передовій вкраїнські діти —
То наша Воля робиться свята,
І не здолає нас ніхто у світі.

Продовжуймо боротися за Україну з пам'яттю про кожного, хто у боротьбі віддав найцінніше — своє життя. Слава Україні! Героям Слава!