ІV Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки»

18 - 19 квітня у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя проходила ІV Міжнародна наукова конференція «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки». У конференції взяли участь більше 100 учасників, які представляють 6 закордонних та 23 українські організації.

  • Конференція, яка об’єднала виступи науковців та дослідників із різних частин світу, відбулася за напрямками:
  • Психологічна і соціальна адаптація та реабілітація жертв воєнних конфліктів і техногенних катастроф;
  • Історія воєнних конфліктів і техногенних катастроф;
  • Гібридні війни: історичні та психологічні аспекти;
  • Осмислення феномену війни: когнітивний, філософський та соціальні виміри.
  • Вплив воєнних конфліктів та техногенних катастроф на безпеку життєдіяльності, локальні та глобальні екосистеми;
  • Новітні підходи до мінімізації економічних, екологічних та соціальних наслідків військових конфліктів;
  • Україна – НАТО: сьогодення та перспектива.

Розпочав конференцію вітальним словом Павло Марущак, проректор з наукової роботи Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. У своїй вступній промові він звернув увагу на те, наскільки важливими є такі зустрічі для академічного кола, для представників мілітарного напрямку, влади, інших соціальних інститутів країни. Війна в Україні є найважчим випробовуванням, тому кожен з нас повинен долучатись до того, що наближатиме нашу перемогу. Учасників також привітав Маркос Нугейра (Marcos António Nogueira), лідер Congress of European Emerging Regions (CoEER), який запевнив авдиторію у європейській підтримці, в необхідності єднання зусиль на всіх фронтах, у постійному інформуванні Заходу щодо подій в Україні. «Ми не здаємось, Україна, Європа, Свобода, Єднання — це Перемога, Перемога — це Мир», — зазначив Маркос Нугейра. Михайло Тимошик, депутат Тернопільської обласної ради, долучився до вітального слова із наголосом на тому, що ніхто не може стояти остронь, допоки наші воїни захищають Батьківщину ціною власного життя.

Пленарне засідання відкрив Йосіясу Охі (Yoshiyasu Ohi), доктор наук з безпекових досліджень, колишній доцент (Японська національна академія оборони), командор Японських військово-морських сил (у відставці) із доповіддю «JAPAN'S POLICY OF DEALING WITH AIR RAIDS AS A FORM OF NATIONAL PROTECTION DURING WORLD WAR II».

Із актуальною темою «REALIA I ASPIRACJI WSPÓŁPRACY UKRAINY Z NATO. POLSKIE OCZEKIWANIA I WIZJA PRZYSZŁOŚCI» продовжили засідання представники Військової технологічної академії імені Ярослава Домбровського (Польща): полковник, д-р Ярослав Зьолковський (Jarosław Ziółkowski) та д-р Володимир Гуцайлюк (Volodymyr Hutsaylyuk).

Ольга Кошарна, канд. хім. наук, експертка з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки, членкиня ГО «Українське ядерне товариство» розповіла про жахливі факти військового захоплення цивільних ядерних об'єктів, протиправної, мародерської, провокативної поведінки рашистських злочинців та про невиправні наслідки цих дій для України.

Продовжила виступи Ірина Трубавіна, д-р пед. наук, проф. Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, з детальною доповіддю, яка стосувалась напрямків забезпечення соціальної згуртованості населення в умовах воєнного стану.

Співорганізатора конференції — Національний університет оборони України, представляла команда науковців Інституту стратегічних комунікацій на чолі з начальником Інституту канд. військ. наук, доцентом, полковником Олександром Войтком, який презентував цілі та завдання підрозділу в освітній сфері та у системі протидії російській гібридній агресії. Далі, разом з старшим науковим співробітником університету Володимиром Полевим представили напрацювання в сфері досліджень когнітивного виміру війни. Олег Медведєв, старший науковий співробітник НУОУ розповідав авдиторії про російське «православ'я» як зброю цієї когнітивної війни на прикладі роботи Православної церкви в Польщі.

Дуже пронизливою була доповідь Наталії Корінець, канд. с.-г. наук, ученої секретарки Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна НААН. Пані Наталя пережила російську окупацію, обшуки та допити, евакуацію до Хмельницького і продовжує розповідати вплив російсько-української війни на біосферний заповідник «Асканія-Нова»

Аналітичним дослідженням впливу війн на Європу поділилась Майя Цвітан Грубішин (Maja Cvitan Grubišin), старша експертка - Evolve Strategy Ltd (Хорватія). Вона також говорила про те, як відновлювалась Хорватія після вітчизняної війни 1991 – 1995.

На завершення конференції учасники почули виступ д-ра Анджея Сенка (Andrzej Sęk) та д-ра Юліана Мая (Julian Maj), факультет соціальних наук Державного професійного університету в Сувалках (Польща) про звивисті дороги України до західної демократії та НАТО. Колеги запросили всіх бажаючих долучитися до роботи 6-ї міжнародної наукової конференції «Оцінка актуальних аспектів перебігу війни в Україні та можливих сценаріїв реалізації основних політико-імперських положень Росії», яка відбудеться 16-17 травня 2024 року у Сувалках.

Не менш цікавим та насиченим був другий день конференції, до якого активно долучились наші постійні співорганізатори, представники та представниці Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, зокрема кафедра педагогіки та менеджменту освіти на чолі з д-ром пед. наук, проф. Галиною Мешко.

Розпочав секційне засідання своїм настановчим виступом канд. іст. наук, проф., заслужений діяч мистецтв України Олег Герман з темою доповіді «Комплексне змереження кризових станів викликаних російсько-українською війною».

Лілія Пацалюк, Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, поділилась неймовірним досвідом волонтерської діяльності у виступі «Волонтерська діяльність як засіб формування національної свідомості студентської молоді».

Унікальною була доповідь Олега Данилевича та Андрія Васильціва, які під керівництвом наукової керівниці канд. філол. наук, доц. Лесі Назаревич у творчо-пошуковій роботі презентували дослідження на тему «Грузія та Україна — плече до плеча, або дружба по крові».

Тренінгами та практичними порадами наповнила свій виступ «Пошук ресурсів як умова підтримки ментального здоров’я оcобистості» канд. психол. наук, доц. Ірина Періг.

Своєрідним підсумком секційних засідань став виступ Остапа Мардинавки «Відмова українців від символів, які асоціюються з росією», в якій студент кафедри кібербезпеки проаналізував образи, знаки та символи, від яких відмовляються українці, щоб позбутись будь-якого зв’язку з колоніальним минулим.

Детальна інформація на сторінці конференції.

Ми неймовірно вдячні усім тим, хто знайшов час поділитись своїми дослідженнями з нами та усіма учасниками конференції у цей складний час. Дякуємо усім, хто виступав та підтримував. До зустрічі на наступній конференції у Мирній Незалежній Вільній Україні!

Слава Україні! Героям Слава!