Праця для миру

З 5 по 19 липня у м. Вонгровєц, що у Великопольському воєводстві (Республіка Польща) відбувся Х Міжнародний молодіжний табір «Праця для миру». У ньому взяли участь 30 молодих людей у віці 16-25 років з Німеччини (Нижня Саксонія), Польщі (Великопольща) та України (Тернопільщина). Саме десятеро студентів Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя і були учасниками цього міжнародного проекту.

Основною метою заходу було впорядкування території старовинних кладовищ, а, крім того, пізнання історії, культури трьох країн, вдосконалення іноземних мов, мандрівки до кількох міст Польщі та відпочинок. Головним організатором табору є Національне німецьке об’єднання опіки над солдатськими кладовищами Volksbund. З польського боку координатором заходу виступила Районна Адміністрація міста Вонгровєц, а з українського — Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя.

Протягом двох тижнів молоді люди працювали у чотирьох секціях табору. Перша група впорядковувала колишнє євангельське кладовище, а зараз меморіальний комплекс «Лапідаріум» у Вонгровці, друга — наносила на мапу могили старовинного, практично знищеного кладовища в смт Дамаславек, учасники, що входили до третьої групи працювали над темою «Переселення, втечі, вигнання», займаючись підготовкою і виданням трьома мовами своєрідного таборового альманаху, у якому містилася інформація про свідків історії — людей, яких переселяли у ХХ столітті, які були в’язнями концентраційних таборів. Ця група мала декілька зустрічей із такими свідками і записувала з ними інтерв’ю. Крім того, чимало учасників табору перед його початком підготували такі матеріали вдома. Тому ця група мала багато матеріалів для опрацювання. До речі, серед них і свідчення двох українських жінок з Тернопільщини, які були переселенцями в рамках акції «Вісла». Завданням четвертої групи було висвітлювати все, що діялось на проекті. Таким чином було створено редакцію таборової щоденної газети «News Wągrowiec». Під приціл таборових папарацій потрапив кожен.

Окрім завдань, учасники табору побачили одні з найбільших польських міст Вроцлав та Познань, а також побували у першій столиці польської держави Гнєзно.

Кожна із національних груп презентувала свою країну на міжнародному вечорі, частуючи присутніх традиційними стравами. Учасники табору мали можливість спілкуватися різними мовами, в один вечір вони відвідали польські сім’ї, знайомлячись із їхнім способом життя, також одного дня таборовики організували для місцевих дітей ігри та забави.

Завершився табір «Праця для миру» символічним відкриттям меморіального комплексу «Лапідаріум» та жалобною церемонією в Буковецькому лісі неподалік Вонгровця, де в середині ХХ ст. фашисти вбили понад 100 поляків.

Представники організації Volskbund висловили особисту подяку українській стороні за участь у таборі і дуже добре підготовлених учасників. Також вони висловили надію на проведення подібного заходу у Тернополі.