1 грудня - Всесвітній День боротьби зі СНІДом та порозуміння
з ВІЛ-позитивними людьми у Тернопільському національному технічному університеті ім. І. Пулюя

1 грудня 2011 року в ТНТУ ім.І.Пулюя відбувся День проти СНІДу та порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми.

Вже зранку студрада спільно з усіма бажаючими студентами організували флешмоб на підтримку ВІЛ-позитивних. Молодь створила із людей символічну стрічку. В кожному корпусі університету встановили дошку солідарності з ВІЛ-інфікованими, де молоді люди в знак своєї підтримки ставили відбитки долонь. Студенти також мали нагоду перевірити власний ВІЛ-статус. На подвір'ї корпусу усі охочі здавали експрес-тести на виявлення СНІДу. Біля автомобіля, де можна було пройти експрес-тест, студенти стояли в черзі. Протягом дня студрада ВУЗу роздавала студентам буклети про недугу та презервативи. Близько обіду студенти переглянула фільми про СНІД.

Ось як коментувало цей захід студентство:

    Марія ЦЬОНЬ, голова студради: «Долучитися до цього дійства міг будь-хто, молоді люди охоче робили це, адже тема СНІДу серед молоді стає дедалі актуальнішою. Ми – молоде покоління, живемо всі активно і є можливість заразитися на цей вірус, саме тому такі акції є дуже важливими для нас.»
    Зоряна АНТОНІВ, заступник голови студради: «Багато людей хворіють, тому ми як студрада робимо все для того, щоб застрахувати наших студентів і допомогти їм.»
    Назар БІЛЯК, студент: «Я думаю, зараз мало людей є, які до віку, коли прийшли в університет, не мали сексуальних контактів. А всі ж знають, що ВІЛ розповсюджується статевим шляхом. І це не може бути неактуально. На щастя, мої друзі не зіштовхувались з таким. Я би про це, напевно, знав. Маю хороших друзів. Вберегти... Вони знають, як вберегти себе. Зараз про це всюди розповідають.»
    Юрій СТАРКО, студент: «Ми можемо заразитися і в стоматолога, і в лікарні тобто перевірятися потрібно постійно, адже не знаєш де ти можеш взяти цю хворобу, тобто це є досить актуально для молоді, для всіх людей.»

Коли лише створювали Тернопільський обласний центр із профілактики та боротьби зі СНІДом , на обліку перебувала 1 особа. Сьогодні на обліку в центрі – 1865 людей. Щорічно в центрі реєструють 120-150 нових випадків захворювання ВІЛ-СНІДу.

    Володимир НОСКО, головний лікар Тернопільського обласного центру із профілактики та боротьби зі СНІДом: «Коли раніше шляхи передачі були різними, більшість розповсюджувалась ін'єкційним шляхом передачі, тобто в середовищі групи ризику ін'єкційних споживачів наркотиків, то на сьогоднішній день зараження все частіше і більше переходить на здорове населення. Тобто 49,3 відсотка – це є люди, які заразилися статевим шляхом.»