Яким був навчальний рік 2021/2022: підсумки звіту ректора університету

4 жовтня 2022 року відбулося чергове засідання вченої ради Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

На початку засідання ректор Микола Митник вручив Свідоцтво, що рішенням президії обласної організації ТВР України за підсумками огляду серед винахідників і раціоналізаторів за 2022 рік присвоєно почесне звання «КРАЩИЙ ВИНАХІДНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ» професору Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Стаднику Ігорю Ярославовичу.

Першим питанням порядку денного був звіт ректора університету Миколи Митника про діяльність колективу університету у 2021/2022 н.р. та завдання щодо подальшого удосконалення навчально-наукової та фінансово-господарської діяльності. Микола Мирославович зазначив, що незважаючи на всі труднощі і виклики, які були у попередньому навчальному році, університет розвивається, має стійку фінансову основу і продовжує надавати якісні освітні послуги. Особливу увагу ректор приділив результатам набору студентів у 2022 році. У цей непростий час студентами університету стали понад 2200 абітурієнтів, що майже на 500 осіб більше, ніж торік. У структурних підрозділах університету — Тернопільському, Гусятинському та Зборівському фахових коледжах контингент учнів та студентів зріз порівняно з 2021 роком на понад 120 осіб. Зважаючи на ситуацію, на належному рівні проводиться робота щодо набору і навчання іноземних студентів і слухачів. Ректор наголосив, що університету вдалось не лише значною мірою зберегти контингент, але й набрати студентів на 1 курс. Значно зросла кількість здобувачів третього рівня вищої освіти — в докторантурі навчається 4 особи, в аспірантурі — майже 150.

У 2021/2022 н.р. продовжувалась робота з ліцензування та акредитації освітніх програм. За ОР "Бакалавр" акредитовано освітню програму з кібербезпеки, а за ОР "Магістр" — з харчових технологій. У планах на 2022/2023 н.р. буде акредитовано 10 освітніх програм ОР "Бакалавр" і 10 ОР "Магістр", до того ж деякі з них планується акредитувати на десятирічний термін.

Підготовка фахівців здійснювалась також у 12 локальних центрах дистанційної освіти. Завдяки розширеним можливостям серверу електронного навчання освітній процес в режимі онлайн проводиться на високому рівні. Сертифіковано понад 300 електронних навчальних курсів, майже 90 — апробовано. Інституційний репозитарій ELARTU посідає 138 місце в світі і 5-е місце в Україні.

Науковцями університету виконується фундаментальних науково-дослідних робіт на суму майже 2,5 млн. гривень. Однак значно зменшилась кількість госпдоговірних робіт. Потрібно посилити роботу щодо зростання кількості публікацій у виданнях, що індексуються науково метричними базами Scopus Web of Sciense. У 2021/2022 н.р. захищено 2 докторські дисертації і 5 дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії. В університеті відкрито 3 докторські спецради за 4 спеціальностями.

Продовжується міжнародна діяльність — діє 100 міжнародних угод з іноземними партнерами, отримано 26 міжнародних грантів, 22 студенти і науково-педагогічні працівники взяли участь в академічній мобільності, 5 — за програмами подвійних дипломів, діє 8 міжнародних освітніх та наукових проєктів, в т.ч. за програмою HORIZON.

Університет суттєво покращив позиції в українських та міжнародних рейтингах, посівши 49-50 місце в Консолідованому рейтингу, 33 — в рейтингу ТОП 200, 21 — у рейтингу U-Multirank.

В умовах обмежень, пов'язаних з COVID-19 та воєнним станом, в університеті разом із студентським самоврядуванням проводились заходи культурно-мистецького та спортивного спрямування — День першокурсника, онлайн виставка творчих та фоторобіт, турнір з брейн-рингу, День єднання й інші, також студенти брали участь у різноманітних спортивних заходах, де займали високі призові місця.

Проаналізовано фінансово-господарську діяльність і поставлено основні завдання на 2022/2023 н.р.

Виконано умови колективного договору та заходи із соціального розвитку.

З усіх напрямів діяльності обговорено і прийнято заходи щодо удосконалення, що знайшло відображення в ухвалі з даного питання.

Перший проректор Олег Ляшук доповів з питання щодо затвердження навчального навантаження на 2022/2023 н.р. Зокрема, зазначив, що у зв'язку з продовженням вступної кампанії, буде проведено, за необхідності, коригування навантаження.

На засіданні затверджено Положення про особливості освітнього процесу на виробництві та зміни до Положення про Підготовчі курси.