Учениці старших класів відвідали Special Event Tour
«Дівчата в науці»

15 лютого 2023 року Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя спільно з кафедрою українознавства та філософії та Центром гендерної освіти вперше провели Special Event Tour «Дівчата в науці» для учениць та учнів старших класів. Модератором заходу виступила асистентка кафедри українознавства та філософії Тамара Чоп. Метою зустрічі було бажання показати молоді доступність та цікавість науки для будь-якої статі, можливості для реалізації дівчат як у сферах, вже звичних для жінок, так і тих, де їхньої участі все ще занадто мало: природничі науки, технології, математика.

Учениці Тернопільської загальноосвітньої школи №20 імені Руслана Муляра й Тернопільської загальноосвітньої школи №28 та їхні кураторки Ірина Івахів, Людмила Майор, Наталія Коломоєць та Ольга Чижевська здійснили екскурсію університетом.

Завітали до Музею Івана Пулюя, де разом з Софією Теслюк, провідною фахівчинею з інформаційної діяльності та Андрієм Крупкою, начальником відділу доуніверситетської підготовки, профорієнтації та сприяння працевлаштуванню поговорили про життєвий шлях Патрона університету і про проблеми, з якими стикались та досі стикаються науковці та надто науковиці — проблему привласнення досліджень та відкриттів тими, хто більш відомий у науковому світі, про приклади замовчування вкладу окремих учасників дослідницького процесу, недооцінення та ігнорування внеску жінок-дослідниць.

Продовженням Special Event Tour стали зустрічі з науковицями ТНТУ. Своїм життєвим досвідом поділились з дівчатами: Тетяна Вітенько, докторка технічних наук, професорка, завідувачка кафедри обладнання харчових технологій ТНТУ, проректорка з міжнародного співробітництва; Лілія Мельник, докторка економічних наук професорка кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, заступниця декана факультету економіки та менеджменту та Марія Стадник, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри кібербезпеки, колишня випускниця університету, Product Manager, PMP, компанія SellerSkills.

Завершилась зустріч міні-тренінгом «Рівні можливості жінок та чоловіків як основа реалізації прав людини» від психологині, консультантки з навчання та розвитку Мар'яни Гевко.

Сподіваємось, що захід стане початком плідної співпраці з нашими учасницями, а також сприятиме їхньому натхненню до всебічного розвитку у тих сферах, які їм до душі!