Від ідеї до успішного бізнес-проєкту: нові знання у рамках міжнародного проєкту «Smart Manufacturing, Innovation, Learning-labs and Entrepreneurship»

В Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя було проведено серію тренінгів у рамках міжнародного проєкту «Smart Manufacturing, Innovation, Learning-labs and Entrepreneurship» (SMILE, «Інновації у розумному виробництві, навчальні лабораторії та підприємництво») . Навчання тривало з 11 до 13 квітня 2023 року.

Учасниками тренінгів стали 47 студентів із груп ПП-11 (спеціальність 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»), МБ-21, МБ-22, МБс-21 (спеціальність 192 «Будівництво та цивільна інженерія»), СІ-12, СІ-22 (спеціальність 123 «Комп’ютерна інженерія»), МО-41 (спеціальність 133 «Галузеве машинобудування»).

Навчання проводили фахівці університету, зокрема: завідувач кафедри обладнання харчових технологій Тетяна Вітенько, завідувач кафедри фізики Юрій Скоренький, професор кафедри економіки та фінансів Наталія Мариненко, професор кафедри комп’ютерних наук Ірина Струтинська та доцент кафедри обладнання харчових технологій Віктор Ворощук.

Навчальна програма була зосереджена на чотирьох тематиках: інноваційному підприємництві, розробці бізнес-моделі стартап-проєкту з елементами розумного виробництва, викликах цифрових трансформацій та дизайні упаковки за допомогою систем CAD і CAM.

Зосередились на основних постулатах концепції Індустрії 4.0 та 5.0, а також смарт виробництві і цифрових двійниках. Детально розглядали важливість технологічної та бізнес-складової, а також чому важливо об’єднуватися та вірити у себе. Учасники навчання дізналися про важливість мати супер ідею, а ще краще — супер команду та згенеровану бізнес-модель проєкту. Було розглянуто питання щодо маркетингового дослідження ринку та обрання ніші ринку та наголошено на надзвичайній важливості цих елементів. Заглибились в CAD і CAM технології та прототипування.

Вивчали функціонування елементів інноваційної інфраструктури, яка підтримує підприємництво, зокрема, стартап-інкубаторів та акселераторів, ознайомились з їх відмінними рисами. Створили бізнес-моделі стартап-проєктів з елементами розумного виробництва за допомогою інструменту Canvas під керівництвом тренерів.

Працювали над ідеями покращення управління будівельними роботами та оптимізацією використання ресурсів, моніторингу якості ґрунту, виробництва розумного спортивного обладнання та одягу для спортивних тренувань, а також виробництва харчових продуктів для спортсменів.

Окрім того, досліджували тенденції та виклики цифрових трансформацій в підприємництві, зокрема, в екосистемах Індустрії 5.0. Сфокусувались на цифрових двійниках та їх комплексному впливі на процеси виробництва. Навчання охоплювало різні рівні цифровізації та етапи впровадження, починаючи від віртуальної копії одного об’єкта для віддаленого пошуку інформації та контролю якості до віртуального двійника всього виробничого конвеєра для дистанційного керування в режимі реального часу та розширеної обробки великих даних для прогнозування та оптимізації процесу.

Зрозуміли, як використовувати програмний комплекс SolidWorks для створення моделі упаковки, як підготовити файли проєктів для виробництва, включаючи розміщення деталей на листах матеріалу та налаштування параметрів виробництва. Взяли участь у виготовленні прототипу.

Попри те, що в один із тренінгових днів учасникам завадила тривога, ніхто не відмовився працювати. Роботу продовжили в укритті Корпусу №4, де дискутували, креативили, творили та надихалися.

Загалом, навчальна програма була дуже цікавою та пізнавальною. Учасники навчання дізналися про багато цікавих аспектів підприємництва та виробництва, що допоможе їм стати успішними.