Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя долучився до проведення наукової конференції «Охорона культурної спадщини як невід’ємний елемент розвитку туризму на Тернопільщині»

31 травня 2023 року у Збаразькому замку за підтримки Національного заповідника «Замки Тернопілля», а також Міністерства культури та інформаційної політики України, Департаменту культури та туризму Тернопільської ОДА та Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя проходила наукова конференція: «Охорона культурної спадщини як невід’ємний елемент розвитку туризму на Тернопільщині».

Даний науковий захід об’єднав науковців та практиків з різних куточків України за такими тематичними напрямками:

  • Сучасний стан та тенденції розвитку індустрії туризму в Україні.
  • Проблеми збереження культурної спадщини Тернопільщини.
  • Впровадження сучасних технологій у сферу музейної, туристичної та пам’яткоохоронної діяльності.
  • Європейський досвід збереження та використання у сфері туризму об’єктів історико-культурної спадщини.
  • Роль територіальних громад у розвитку туризму.

Роботу конференції було розпочато вітальним словом заступника голови Тернопільської ОВА Віктора УСТЕНКА та вступним словом завідувача кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг, проректора з економіки та розвитку Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Романа ШЕРСТЮКА.

Під час пленарного засідання було обговорено ряд надзвичайно важливих та актуальних тем для вирішення як в науковій площині, так і безпосередньо у функціонуванні замків Тернопілля, музеїв Галича, Скалата, Золотого Потоку, історико-культурних заповідників Острога, Меджибожа, Самчиків, історико-архітектурного заповідника Бережан тощо.

У доповідях було розглянуто особливості збереження та використання туристичного потенціалу Тернопілля, Луцька, Хмельниччини, Волочиської громади. Піднімалися питання щодо особливостей підготовки кадрів та майбутніх фахівців туристичної галузі. Актуальним було обговорення ролі туризму у формуванні національно свідомого громадянина України.

Цікаві обговорення відбулись за темою пошуку шляхів збереження, консервації, реконструкції та популяризації туристичних об’єктів Тернопілля. Адже Тернопільська область володіє значним потенціалом об’єктів культурної спадщини, на її землях збереглися більше третини всіх українських замків і палаців, чимало дерев’яних церков різних епох, кам’яних монастирів, церков, костелів і синагог. Унікальними є пам’ятки не лише архітектури, але і природи.

На даній науковій конференції Тернопільський національний технічний університет представила делегація кафедри управління інноваційною діяльністю та сферою послуг у складі д.е.н., доцента Романа ШЕРСТЮКА, к.е.н., доц. Ольги ВЛАДИМИР, к.е.н., доц. Ірини ФЕДИШИН, асистента кафедри Ірини ГАЛИЦЬКОЇ, а також студенток групи БТ-11 спеціальності «Туризм і рекреація» Оксани ДУДИ, Олени ДУКАЧ та Лілії КОВАЛЮК, за підтримки учасників Клубу історичної реконструкції «Збаразький гарнізон». На конференції було представлено доповідь на тему: «Відтворення боїв та реконструкція бойового спорядження воїнів українського середньовіччя як основа розвитку подієвого туризму Тернопільщини».

Висловлюємо щиру подяку адміністрації Національного заповідника «Замки Тернопілля» за проведення науково-практичної конференції на такому високому рівні, а саме генеральному директору Анатолію МАЦІПУРІ, заступниці генерального директора з наукової та культурно-просвітницької роботи Тетяні ДУМСЬКІЙ, начальнику відділу обслуговування туристів та масово-освітньої роботи Ользі СТАНКЕВИЧ, начальнику науково-дослідницького відділу Ользі ПОЛІЩУК та усьому колективу Збаразького замку за надану можливість поділитись науковими здобутками наших колег та прийняти участь в обговоренні туристичних проблем сьогодення.

Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю у мирний переможний час!