«Топ-200 Україна»: Технічний університет піднявся в рейтингу кращих закладів вищої освіти

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя піднявся на 4 позиції за рік та посідає 29 місце у рейтингу університетів України «ТОП-200 Україна 2023».

Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence презентував 17 академічний рейтинг закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна 2023».

При складанні цьогорічного рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти, яка продовжує зазнавати глибинних змін, у тому числі в результаті впливу пандемії COVID-2019 та повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну. До уваги бралися Берлінські принципи, затверджені учасниками другої наради IREG (Берлін, Німеччина, 18-20 травня 2006 року) та напрацювання міжнародних конференцій: IREG-2022 (Warsaw Conference: "Academic Rankings at the Crossroads", 23-24 червня 2022 року); IREG-2023 (Tashkent-Samarkand Conference: "Rankings and University International Exposure", 26-28 квітня 2023 року).

Базові принципи визначення рейтингів університетів «Топ-200 Україна 2023»:

  • Забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів. Для цього використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, викладені на веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ. Методика розрахунків університетських рейтингів є доступною для громадськості з метою перевірки валідності отриманих результатів.
  • Врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів. З цією метою їх робота сукупно оцінювалася на більш широкій базі показників у порівнянні з відомими рейтинговими системами.
  • Пріоритетність євроінтеграційних процесів. Виходячи з важливості євроінтеграційних процесів вищої освіти України, вагові коефіцієнти міжнародних показників діяльності університетів (QS World University Rankings , Times Higher Education World University Rankings, THE University Impact Rankings та інших) встановлені вищими за вагові коефіцієнти національних показників. Методології зазначених міжнародних рейтингових систем передбачають використання великих масивів даних (узагальнених за декілька років) на широкій базі багатьох важливих показників для визначення результатів роботи університетів і їх поточної позиції.

Вітаємо із заслуженим досягненням та впевнені у подальшій продуктивній роботі університету на шляху до формування якісної вищої освіти та науки.