Науковці університету взяли участь у Міжнародній науковій конференції про Почаївський василіянський монастир

У Марійському духовному центрі Зарваниця впродовж 28-30 вересня проходила Міжнародна наукова конференція «Почаївський феномен: василіянський монастир Успіння Пресвятої Богородиці в історії і культурі України». У ній взяли участь 35 дослідників із різних міст України та Польщі, у тому числі й науковці нашого університету, а саме: завідувач кафедри інформаційної діяльності та соціальних наук, доктор історичних наук Андрій Криськов, професор кафедри, заслужений діяч мистецтв України Олег Герман, помічник ректора ТНТУ Михайло Блавіцький.

Було заслухано понад 30 доповідей, які стосувалися джерелознавства та історіографії Почаївського монастиря, його історії, внеску Почаївського василіянського монастиря у розвиток книгодрукування, богословської, духовно-просвітницької та інтелектуальної спадщини, культу Почаївської ікони Богородиці та культів інших святих. Також діяла виставка почаївських старожитностей XVIII – XIX ст. з фондів Державного архіву Тернопільської області, Державного історико-культурного заповідника міста Острога, Рівненського та Тернопільського обласних краєзнавчих музеїв, збірки Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Учасники конференції наголосили, що, на жаль, історія та сьогодення Почаївської Лаври є обʼєктом для використання в інформаційній війні росії проти України. Необхідно наголошувати, що статус лаври було надано у 1761 р., за часів Речі Посполитої, а не у 1830 р. Часом найбільшого розквіту Почаївського монастиря став саме унійний період , адже тоді розпочався культ Богородиці та піднесення книгодрукування. У своєму виступі проф. Олег Герман загострив увагу на потребі спільної координації дій предстоятелів ПЦУ та УГКЦ, разом з органами влади, у питанні локалізації антиукраїнського впливу московського патріархату на прихожан Почаївської Лаври в умовах сучасної російсько-української війни.