Круглий стіл за участю литовських партнерів зібрав у ТНТУ представників бізнесу, технологій та освіти

20 жовтня 2023 року відбувся міжнародний круглий стіл "Литва-Україна: співпраця бізнесу, технологій та освіти в умовах невизначеності", організований Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя та Тернопільською міською радою.

Разом з науковцями та студентами університету у заході взяли участь представники делегації Литовської Республіки з міста Таураге: Ромуальдас Вайткус — член Парламенту Литовської Республіки, Довидас Камінкас — міський голова Тауразького районного муніципалітету, Маріус Ючікас — голова Асоціації підприємців району Таураге, Сігітас Мічуліс – член муніципальної ради району Таураге. Тернопільську міську раду представляли Юрій Дейнека, начальник управління стратегічного розвитку м. Тернополя та Володимир Кашицький, заступник начальника управління стратегічного розвитку Тернополя, начальник відділу міжнародного співробітництва і туризму. Від підприємців Тернопілля до роботи круглого столу долучилися партнери ТНТУ — Ольга Колос (ТОВ "Науково-виробнича фірма "ІНТЕГРАЛ"), Ігор Поліщук (ТОВ «ПВФ ЕЛЕКТРОСВІТ»), Юрій Омелянський (ТОВ «МВ СТЕЛЛАР»).

Відкриваючи круглий стіл, ректор університету Микола Митник, висловив слова вдячності Литві та кожному литовцю за допомогу та підтримку у цей важкий для нашої країни час. "Тверда позиція Литовської Республіки у війні та солідарність з Україною — безцінні й варті наслідування. Європейська інтеграція є стратегічним курсом України, закріпленим у Конституції, тому вже зараз нам необхідно виробити бачення архітектури подолання наслідків війни, напрацьовувати перспективні напрямки із врахуванням досвіду Литви в сферах енергозбереження, альтернативних джерел енергії, фінансування та інвестиції у сфері сталої енергетики, електротранспорту, біомедичної інженерії" — наголосив Микола Митник.

Ромуальдас Вайткус, член Парламенту Литовської Республіки, висловив підтримку Україні в контексті боротьби за територіальну цілісність та незалежність. Він наголосив на важливості міжнародного співробітництва та підтримки! Довидас Камінкас, міський голова Тауразького районного муніципалітету. висловив підтримку ініціативам, спрямованим на поліпшення соціально-економічного стану населення та підтримку громадян, які постраждали внаслідок конфлікту.

В подальшій дискусії Олена Панухник, завідувачка кафедри економіки та фінансів, представила присутнім історію співпраці університету з литовськими партнерами. У межах тривалої співпраці, науковці Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя та підприємці з Таураге активно обмінювались досвідом в рамках концепції сталого розвитку. Тимчасом студенти здобували практичні навички на високотехнологічних підприємствах. У виступі також був підкреслений потенціал Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, зокрема, роботи "Наукового парку "Інноваційно-інвестиційний кластер Тернопілля".

Сігітас Мічуліс презентував доповідь, у якій поділився результатами проєкту у сфері відновлювальної енергетики реалізованого в Тауразькому муніципалітеті.

У ході подальшої зустрічі учасники круглого столу обговорили питання імплементації досвіду Литви щодо управління відходами, сталого розвитку, форм та методів залучення європейського фінансування на впровадження новітніх технологій.