Міжнародний проєкт Developing Innovative Sustainable Cooperation Opportunities (DISCO)

20 грудня 2023 року у Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя відбулася зустріч з Станіславом Альвасяком, директором Центру досліджень та розвитку соціальних інновацій Єзуїтського університету Ігнатіум у Кракові та фахівцем з управління проєктами в Краківському економічному університеті, Республіка Польща. На зустрічі були присутні також представники Тернопільської обласної ради — депутат Володимир Мисик, начальник відділу міжнародного співробітництва та промоції області Руслан Кулик, голова Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини» Зеновій Колос. Зі сторони університету у зустрічі взяли участь ректор Микола Митник, проректор з наукової роботи Павло Марущак, помічник ректора Михайло Блавіцький, доцент кафедри інжинірингу машинобудівних технологій, ТНТУ Валерій Лазарюк.

Приводом до зустрічі стало рішення Європейського інституту інновацій і технологій долучити Тернопільську область й, зокрема, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя до реалізації міжнародного проєкту Developing Innovative Sustainable Cooperation Opportunities (DISCO). Даний проєкт спрямований на посилення інноваційного потенціалу європейських закладів вищої освіти шляхом спільного навчання, співпраці з некомерційними підприємствами, громадами та бізнесом для формування широкої інноваційної екосистеми.

Провідний експерт проєкту від Краківського економічного університету, Станіслав Альвасяк презентував дорожню карту проєкту для нашого регіону. Сторони обговорили можливості співпраці у рамках проєкту, а також розвитку відносин з Краківським економічним університетом та Ієзуїтським університтетом Ігнатіум. У ході обговорення було запропоновано розвинути співпрацю університету та громад Тернопільщини. Також проєкт DISCO може підтримати ініціативу університету в організації обласного стартап-конкурсу для студентів та учнівської молоді коледжів та шкіл. Сторони виявили зацікавленість до розвитку спільних проєктів з підтримки стартапів, жіночого підприємництва, енергетичного менеджменту, трансферу технологій, технологій віртуальної реальності, STEM освіти.

Для довідки. Проєкт DISCO координує Краківський економічний університет (Польща), у співпраці з Національним університетом «Львівська політехніка» (Україна), Люцернським університетом прикладних наук і мистецтв (Швейцарія), неурядовими організаціями European Center for Women and Technology (Норвегія) та SME SHINE 2Europe (Португалія). У другій фазі до проєкту приєдналася Тернопільська обласна асоціація органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини». Партнерами проєкту розроблено навчальний курс Innovation & Entrepreneurship, який можуть проходити студенти та викладачі для покращення теоретичних та практичних навиків розроблення власних інноваційних проєктів.

Європейський інститут інновацій та технологій (EIT) є органом ЄС і невід’ємною частиною Horizon Europe, Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій. EIT зміцнює здатність Європи до інновацій шляхом надання рішень для розв’язання актуальних глобальних проблем і розвитку підприємницького таланту для створення сталого зростання та кваліфікованих робочих місць у Європі. Крім того, EIT — це найбільша в Європі інноваційна екосистема, яка об’єднує близько 3000 партнерів із провідних ділових, дослідницьких та освітніх організацій по всій Європі в понад 200 центрах. EIT забезпечив понад 3800 стартапів і компаній, що розширюються, створив понад 1400 нових продуктів і послуг, які залучили понад 3,9 мільярда євро зовнішнього капіталу.