Кафедра харчової біотехнології і хімії

Історія кафедри

Історія кафедри харчової біотехнології і хімії бере свій початок з 90-х років XX століття.

Кафедра харчової біотехнології і хімії створена 1 вересня 1995 року на базі секції хімії (керівник Юкало Володимир Глібович) на основі ухвалення рішення керівництвом університету (тоді ще приладобудівного інституту) щодо відкриття нового напряму підготовки фахівців — «Харчова технологія та інженерія».

У 1997 poцi було проведено успішне ліцензування, а в 1999 році — акредитацію напряму «Харчова технологія та інженерія» та спеціальності «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя. Перший випуск спеціалістів відбувся у 1998 році (23 інженери-технологи). У 2010 році здійснено ліцензування спеціальності 8.05170107 «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» та відбувся перший набір студентів для навчання у магістратурі. У 2011 році відбулася успішна акредитація магістерської спеціальності на кафедрі.

З 2012 по 2023 роки кафедру харчової біотехнології і хімії очолював д.б.н., професор Покотило Олег Степанович.

У 2014 році на кафедрі харчової біотехнології і хімії ліцензовано новий напрям підготовки бакалаврів «Технологічна експертиза і безпека харчової продукції» та спеціальність «Технології зберігання, консервування та переробки молока».

Із 2018 року започатковано програму навчання для здобувачів за спеціальністю «Харчові технології» на здобуття ступеня доктора філософії.

У 2021 та 2025 роках, відповідно, акредитовано освітньо-професійні програми «Харчові технології» другого (магістерського) та першого (бакалаврського) рівнів вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Із 2024 року кафедру очолив професор, д.вет.н. Кухтин Микола Дмитрович.

Кафедра харчової біотехнології і хімії сьогодні — це вдале поєднання багаторічного досвіду, мудрості з молодим ентузіазмом. Це колектив однодумців, об'єднаних спільним прагненням — підготувати незалежній Україні висококваліфікованих фахівців для харчової промисловості.

24 листопада 2025 року